© daaynoslicencja: Creative Commons

Starzeje się, bo nie woła o pomoc

29 sierpnia 2009, 11:40

Od wielu lat uważano, że starzenie się skóry jest w znacznym stopniu procesem o podłożu immunologicznym. Z najnowszych badań wynika jednak, że choć przyczyną tego procesu rzeczywiście jest osłabienie odporności, mechanizm tego zjawiska jest zupełnie inny, niż dotychczas sądzono.



Liść konopii indyjskich© U.S. Fish and Wildlife Service

"Syntetyczna marihuana" nie leczy alzheimeryzmu

10 lutego 2010, 01:25

HU210, syntetyczny analog substancji aktywnych zawartych w marihuanie, miał szansę stać się lekiem przeciwko chorobie Alzheimera. Wyniki najnowszych badań wskazują jednak, że terapia z jego zastosowaniem nie przynosi oczekiwanych rezultatów.


Okręt na Manhattanie

16 lipca 2010, 10:35

Na miejscu, przygotowywanym pod budowę drugiego World Trade Center robotnicy znaleźli szczątki XVIII-wiecznego okrętu. To najważniejsze tego typu odkrycie na Manhattanie od 1982 roku, kiedy to na Water Street odkopano okręt transportowy z XVIII wieku.


Szycie komórkami macierzystymi

13 grudnia 2010, 12:00

Na Worcester Polytechnic Institute (WPI) powstała nowatorska technika, dzięki której chirurg może dostarczyć komórki macierzyste do wybranych obszarów ciała, by naprawić uszkodzone tkanki. Szczególnie przydatna będzie ona w leczeniu serca u osób, które przeszły zawał.


Microsoft składa skargę na Google'a

31 marca 2011, 10:45

Microsoft złożył oficjalną skargę przeciwko Google'owi do Komisji Europejskiej. Poinformował o tym na firmowym blogu Brad Smith, starszy wiceprezes i główny prawnik Microsoftu.


Białko soi zapobiega przerzutom raka jelita grubego

20 września 2011, 12:32

Naukowcy odkryli, że białko z soi, lunazyna, może zapobiec tworzeniu przerzutów raka jelita grubego, zwłaszcza w sytuacji, gdy wytworzyła się chemooporność (Cancer Letters).


Grafenowi można nadać właściwości piezoelektryczne

16 marca 2012, 14:08

Grafen ma wiele niezwykłych właściwości, jednak nie jest materiałem piezoelektrycznym. Piezoelektryczność to właściwość niektórych materiałów, polegająca na tym, że przy zginaniu, ściskaniu i skręcaniu materiały te produkują ładunki elektryczne.


Zmysł słodkości

4 stycznia 2013, 20:30

Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych


Główne wejście do kampusu Microsoftu

Microsoft nie chce dłużej czekać

18 lipca 2013, 12:50

Microsoft najwyraźniej traci cierpliwość i nie chce dłużej czekać, aż administracja zgodzi się, by firma mogła ujawnić szczegóły dotyczące trybu udostępniania agendom rządowym informacji na temat klientów. Koncern jest jedną z firm, które zostały oskarżone przez Edwarda Snowdena, iż dają NSA i FBI nieskrępowany dostęp do swojej infrastruktury


Rosetta przebudzona

20 stycznia 2014, 14:11

Przed kilkoma godzinami wewnętrzny "budzik" uruchomił Rosettę - europejską sondę, która ma do wykonania niezwykłe zadanie. Rosetta ma spotkać się z kometą 67P/Czuriumow-Gierasimienko i przeprowadzić niezwykle szczegółowe badania.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy